Faradayova klietka

Išli ste už niekedy autom počas búrky a rozmýšľali o tom, čo ak by náhodou do auta udrel blesk? Stalo by sa vám niečo? Odpoveď je nie, teda ak sa niečím vodivým nedotýkate auta ;). Auto si v danej situácii môžme predstaviť práve ako Faradayovu klietku. Prečo a ako to funguje popíšem v tomto článku.

Faradayova klietka je pomenovaná podľa anglického fyzika Michaela Faradaya (1791–1867).

Michael Faraday

Je to celo-uzatvorená klietka vytvorená z elektricky vodivého materiálu. Vnútorný priestor klietky je chránený voči účinkom vonkajších elektrických, elektrostatických a elektromagnetických polí a vĺn. Princíp spočíva vo vlastnosti elektrického náboja, ktorý sa sústreďuje len na povrchu vodiča, nie však v jeho objeme. Klietka ako celok pôsobí ako vodič, preto sa v jej vnútornom objeme náboj nenachádza. Elektromagnetické žiarenie je pohlcované povrchom klietky.

Ideálna Faradayova klietka je celouzatvorená nádoba bez akýchkoľvek otvorov.



Neideálnou Faradayovou klietkou je napr. už spomínaný automobil. Blesk, ktorý zasiahne automobil do jeho kabíny neprenikne, ale zvedie sa po povrchu karosérie do zeme. Dôvodom je, že pre pole ktoré úderom blesku vzniká, sú okná na automobile "príliš malé".

Lietadlo je síce Faradayovou klietkou, ale nie je uzemnené, a vo vnútri sa nachádza veľké množstvo prepážok, ktoré tvoria antény prenášajúce elektromagnetické polia do vnútornej konštrukcie lietadla. Samotný blesk síce do kabíny neprenikne, ale sprievodné elektromagnetické rázy môžu poškodiť elektronické prístroje lietadla. Lietadlo sa polí zo svojho povrchu zbavuje špeciálnymi anténami na koncoch krídel.
Používa sa aj ako ochrana elektrických zariadení, skladov s výbušným alebo horľavým materiálom, elektrostaticky citlivých
elektronických zariadení apod. pred atmosférickými výbojmi.

A na koniec video :)

Komentáre