Platónske telesá

Ako som už spomínal, už v staroveku bolo známe, že existuje len päť pravidelných trojrozmerných tvarov, ktorých steny tvoria rovnaké pravidelné n- uholníky. Tieto telesá sa nazývajú práve Platónske telesá podľa gréckeho filozofa Platóna ,ktorý kocku, osemsten, štvorsten a dvadsaťsten považoval za predstaviteľov štyroch základných živlov - zem, vzduch, oheň a voda. Dvanásťsten bol predstaviteľom súcna teda všetkého, čo existuje.


Euklides spísal kompletný matematický popis Platónskych telies v prvkoch, posledná kniha, Základy, je venovaná ich vlastnostiam. Pre každé Platónske teleso Euklides našiel pomer priemeru opísanej kružnice s dĺžkou hrany. Tvrdil, že žiadne ďalšie pravidelné konvexné mnohouholníky neexistujú.

Johannes Kepler sa pokúsil medzi šesť vtedy známych planét vložiť týchto päť Platónskych telies. Medzi Merkúr a Venušu dal osemsten, medzi Venušu a Zem dvadsaťsten, medzi Zem a Mars dvanásťsten, medzi Mars a Jupiter štvorsten a medzi Jupiter a Saturn kocku. Tieto telesá mali predstavovať vzdialenosti medzi jednotlivými planétami.

Pravidelné mnohostenné telesá existujú aj vo vyšších dimenziách.

  • Vo štvorrozmernom priestore ich je šesť. (5-nadsten, teserakt, 16-nadsten, 24-nadsten, 120-nadsten, 600-nadsten)
  • V priestoroch dimenzie vyššej než štyri existujú vždy len tri pravidelné mnohosteny. (zovšeobecnenie štvorstenu, zovšeobecnenie kocky, zovšeobecnenie osemstenu).

Komentáre

  1. 1. Platónske telesá určite nie sú telesá "s rovnakým počtom stien, uhlov a plôch"
    ale, keď to má byť jednoducho a zrozumiteľne ;-)...telesá ktorých steny tvoria rovnaké pravidelné n- uholníky...
    2. Euklidovo dielo sa prekladá ako "Základy" nie "Prvky" ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za vašu pripomienku, článok bol aktualizovaný :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára