Medzinárodná vesmírna stanica

Medzinárodná vesmírna stanica (International Space Station - ISS) je v súčasnosti jediná trvalo obývaná vesmírna stanica. Prvý diel stanice, modul Zarja, bol vynesený na obežnú dráhu 20. novembra 1998. Prvá stála posádka na ňu vstúpila 2. novembra 2000 a odvtedy sa približne každých 6 mesiacov posádky menia.

Vesmírna stanica je na obežnej dráhe okolo Zeme vo výške okolo 410 km. Zem obehne raz za 92 minút pri priemernej rýchlosti 27 720 km/h.

Znak ISS
Medzinárodná vesmírna stanica je spoločný projekt piatich kozmických agentúr:
  • NASA
  • Ruská kozmická agentúra
  • Japonská kozmická agentúra
  • Kanadská kozmická agentúra
  • Európska kozmická agentúra

    Dopravu na stanicu a späť zabezpečujú hlavne raketoplány, transportné pilotované kozmické lode Sojuz a automatické nákladné kozmické lode Progress.

    ISS na začiatku stavby

    Stavba stanice ISS bola naplánovaná na viac ako 40 montážnych letov. Z tohto počtu obstarali 35 americké raketoplány.
    Po svojom dokončení má ISS celkový vnútorný pretlakový objem skoro 1000 m³ a hmotnosť okolo 450 ton. Pre všetky moduly je potreba veľa energie, ktorá sa získava z fotovoltaických článkov. Rozpätie stanice je 108,4 metrov a jej dĺžka 74 metrov.


    Na stanici ISS sa vykonáva veľké množstvo experimentov, ktoré z veľkej časti využívajú špecifického prostredia stanice, predovšetkým mikrogravitácie. Medzi hlavné oblasti výskumu sa radia experimenty z oblasti biológie (biomedicína a biotechnológie), fyziky (dynamika kvapalín, materiálové vedy, kvantová fyzika), astronómia (kozmológia) a meteorológia.

    A koľko takáto stanica stojí? Určiť náklady na výstavbu stanice nie je jednoduché, pretože sa na projektu podieľa niekoľko kozmických agentúr. Odhaduje sa, že celkovo vyjde projekt ISS na 100 mld. USD. Niektoré odhady uvádzajú dokonca 100 mld. euro.
     

    Kanadské robotické rameno so Stevom Robinsonom

    Komentáre