Dúha

Dúha je optický úkaz vznikajúci v atmosfére Zeme. Dúha sa objavuje, keď prší a zároveň svieti slnko. Je to oblúk šiestich farieb, ktoré sú zoradené jedna za druhou. Je zložená zo základných farieb slnečného svetla. Aj keď sa nám môže zdať, že slnečné svetlo nemá žiadnu farbu, napriek tomu je zložené z mnohých farieb. Tieto farby sa nazývajú spektrum. Biele slnečné lúče vznikajú, keď sa tieto farby pomiešajú.

Isaac Newton ako prvý vo svojej práci o optike z roku 1672 ukázal, že biele svetlo je možné zložiť z farebných spektrálnych lúčov a vysvetlil zákonitosti dúhových farieb. Od vonkajšieho okraja dúhy smerom k vnútornému v poradí sú to červená, oranžová, žltá, zelená, modrá až fialová.

Akonáhle slnečný lúč prejde dažďovou kvapôčkou, objavia sa tieto farby. Je to preto, že slnečný lúč svetla sa láme na rozhraní vody a vzduchu a tak sú jednotlivé farby od seba oddelené. Tieto oddelené farby prechádzajú dažďovou kvapkou a vychádzajú von ako dúha.

Krásne video z Viktórinych vodopádov


Existuje aj tzv. vedľajšia dúha. Objavuje sa pri intenzívnejšom daždi nad pôvodnou dúhou. Je menej výrazná s väčším polomerom, v nej je poradie farieb opačné ako u primárnej dúhy. Táto vedľajšia dúha vzniká vďaka dvojnásobnému odrazu lúčov vo vnútri kvapiek.

Komentáre