Chyba 404 - Page not found

Keďže je vonku konečne tak pekne, tak nemám veľa času pridávať častejšie príspevky. Avšak snažím sa to dorovnávať rôznymi krátkymi zaujímavosťami, hlavolamami atď. :) Teraz by som chcel napísať len taký kratší článok na podnet jedného 4 minútového videa čo som dnes ráno pozrel. Napriek tomu, že nebolo výrazne dlhé, stálo naozaj za to pozrieť si ho.

Video bolo od Renny Gleesona s názvom 404, príbeh o tom, ako „Stránku nebolo možné nájsť", ktoré nájdete na konci článku.


Čo vlastne stránka 404 znamená? Je to vlastne chybová stránka, keď zažiadate stránku o nejaký odkaz a nedá sa nájsť. Vtedy sa vám zobrazí stránka 404. Vo videu spomína "aké je otravné, keď na túto vec narazíte" a neviem ako vy, ale ja s ním súhlasím :D Chyba 404 pochádza z celej rady chýb. Prvá štvorka znamená, že chyba je spôsobená klientom, ďalšie dve číslice vyjadrujú, že klient požiadal o neexistujúcu adresu. Chyba 404 sa vám zobrazí aj keď požadovaný súbor existoval a bol presunutý alebo vymazaný. Na túto správu môžte naraziť úplne všade. Či už na malých stránkach alebo na veľkých, na Googli, Facebooku atď.


Väčšinou boli chybové stránky len také jednoduché, kde bolo napísané len niečo typu Not found ... Error 404. Avšak dnes aby ani tie stránky neboli len také nijaké začínajú správcovia aj do nich vkladať rôzne obrázky, smiešne videá a podobne. Ak sa chcete pozrieť akú chybovú hlášku má vami zadaná stránka, tak väčšinou (napr. facebook vám ponúkne niečo iné :D) stačí napísať adresu stránky a za ňou dopísať /404.




Komentáre