Boj s vírusmi, obrana internetu

Celkom rád píšem príspevky na základe videí - prednášok z TED.com. Dnes by som vám chcel popísať prednes od Mikko Hypponena o obrane internetu pred vírusmi.

Internet sa stáva našou každodennou súčasťou života. Väčšina z nás ho pozná z tej dobrej stránky. Avšak internet má aj problémy, veľmi vážne problémy s bezpečnosťou a so súkromím. Problém počítačových vírusov má 27 rokov. Vírusy, ktoré bývali v 80-tych a 90-tych rokoch už nie sú problémom (ako niektoré vyzerali si môžte pozrieť vo videu na konci) . Avšak dnes už nie sú písané amatérmi a tínedžermi. Dnes sú vírusy globálny problém. Behom niekoľkých minút môžte naraziť na desaťtisíce vírusov z celého sveta.


Jedným z mnohých vírusov je napr. keylogger. Potichu sedí vo vašom počítači, schovaný a zaznamenáva všetko, čo napíšete. A tým všetko sa myslí skutočne všetko - emaily, vyhľadávania, zadané hesla a podobne, všetko zaznamená a pošle online kriminálnikom. Nikdy si nebudete na 100% istí či niečo podobné nenapadlo aj váš PC preto si dávajte pozor aké dôležité osobné údaje zadávate na internete ;)
Sú vlastne títo online kriminálnici chytení? Väčšina prípadov sa tak ďaleko nedostane. U väčšiny prípadov online zločinu sa nevieme, ani z ktorého kontinentu tie útoky prichádzajú.

Preto čo je potrebné, je viac globálnej, medzinárodnej kriminalistickej práce na hľadanie gangov online zločinu. To je oveľa dôležitejšie ako používať anti-vírusy a firewally.A ešte dôležitejšie, musíme nájsť ľudí, ktorí sa stávajú časťou tohto sveta online zločinu, ale ešte ním nie sú. Musíme nájsť ľudí so schopnosťami, ale bez príležitostí a dať im tie príležitosti, aby svojimi schopnosťami konali dobro.

Celé video tejto zaujímavej skutočnosti si pozrite nižšie.

Komentáre