Zlatý rez

http://www.digineff.cz/obrdg2012/pojmy/120321zlatyrez/120321zlatyrez_03.jpgVedeli ste, že geometrické tvary odvodené od tohto čísla sa v európskej kultúre považujú za esteticky veľmi príťažlivé a mnohé geometrické proporcie v prírode sú odvodené od tohto čísla? Či už áno alebo nie tu je krátky článok o tomto magickom reze.

Fibonacciho postupnosť úzko súvisí s číslom 1,618 034 známym ako fi - φ. Matematici a umelci o tomto nezvyčajnom čísle vedia niekoľko tisíc rokov.

Leonardo da Vinci číslo nazýval "zlatým rezom" a používal ho pri svojich maľbách. Aj iných umelcov v stredovekej Európe fascinovala matematika. Boli presvedčení, že tvary s proporciami zodpovedajúcimi sú tie najkrajšie, a tak ich často zahŕňali do svojich malieb.

Ak narysujete obdĺžnik s dĺžkou strán v pomere 1 a fí, dostanete to, čo umelci nazývajú "zlatým obdĺžnikom", údajne ten najkrajší obdĺžnik na svete. Ak ho rozdelíme na štvorec a obdĺžnik tak fí-krát menší obdĺžnik bude ďalším zlatým obdĺžnikom. Ak budete pokračovať, objaví sa špirálovitý vzor "zlatá špirála".

http://img.ephoto.sk/images/content/old/Image/fotoskola/zaciname_s_foto/kompozicia/1.jpg 
http://www.icr.ro/images/menu_photos/3835_0_1.jpg 









Zaujímavé vlastnosti fí.
Ako vynásobíme samým sebou, získame rovnaký výsledok, ako keby sme jedno pripočítali. Keď ktorékoľvek číslo vo Fibonacciho postupnosti vydelíme číslom, ktoré je v postupnosti pred ním, získame číslo blížiace sa hodnote fí a to je tým presnejšie, čím väčšie čísla použijeme, no nikdy nie je presné, pretože fí je iracionálne.

Komentáre

  1. "Matematici a umelci o tomto nezvyčajnom čísle vedia niekoľko tisíc rokov" ??
    niekoľko je napríklad 3? alebo viac?
    A čo to vlastne je ten "zlatý rez"? Prečo sa to tak volá? ;-)
    Z toho hore som sa veľa nedozvedel...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že sa to presne nedá povedať, preto slovo niekoľko. Čítal som aj knihu o tomto čísle a ani tam som sa nedočítal presný rok a na internete som videl veľa rôznych rokov. A ako som na úvod písal, nechcem tu písať články na desať strán, preto ma moc nelákalo napísať - vznikne rozdelením úsečky na dve časti tak, že pomer väčšej časti k menšej je rovnaký ako pomer celej úsečky k väčšej časti. Ale vážim si takýchto komentárov, aspoň si čitatelia môžu prečítať ďalšiu zaujímavosť v tomto komentári :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára