Pravdepodobnosť

Už ste niekedy rozmýšľali aká je šanca, že vás zasiahne blesk alebo meteorit? Alebo aká je šanca, že sa zrúti lietadlo v ktorom ste zrovna vy alebo či vyhrajete v športke? A práve týmto sa zaoberá časť matematiky zaoberajúca sa pravdepodobnosťou.

Soubor:Dice.jpg Pravdepodobnosť (značí sa P)  je hodnota vyčíslujúca istotu resp. neistotu výskytu určitej udalosti. Skúma ju teória pravdepodobnosti. Pravdepodobnostnú hodnotu nadobúdajú náhodné premenné.
Pravdepodobnosť vyjadrujeme číslom od nula (ak niečo isto nenastane) po jeden (značí, že niečo isto nastane). Vypočítame ju ako podiel priaznivých možností a všetkých možností. Napríklad šanca, že pri hode kockou padne číslo 1 alebo 2 alebo 3 sa vypočíta ako 3/6 teda 50%.

Teória pravdepodobnosti je odvetvie matematiky, ktoré umožňuje nachádzať podľa pravdepodobností jedných náhodných udalostí iné náhodné udalosti, ktoré nejakým spôsobom súvisia s prvými. Je vhodná na opísanie experimentov, ktoré aj pri nezmenených podmienkach môžu viesť k rozličným výsledkom.

História
http://us.123rf.com/400wm/400/400/rastudio/rastudio1110/rastudio111000014/10894109-ruleta.jpgRozvoj prebiehal od 17. storočia, spočiatku hlavne kvôli hazardným hrám. Za jej počiatok sa považuje výmena dopisov medzi matematikami  Blaisem Pascalem a Pierrem Fermatem roku 1654. Išlo im o otázku, ako spravodlivo rozdeliť bank medzi hráčov, keď sa séria hier musela byť predčasne ukončená

Keď už som u tých hazardných hier, čudovali ste sa prečo kasína tak dobre zarábajú? Pozrime sa na ruletu. Na rulete je zelená nula. Keď guľôčka skončí na tomto mieste nik nevyhráva. Každé číslo má šancu na výhru 1:37, kasíno však vypláca iba pri 36 tipoch, takže v priemere vždy vyhráva :).

A ešte malá rada na koniec. Patríte medzi tých, čo majú strach z lietania? Viete, že pravdepodobnosť havárie lietadla je o dosť menšia než havária auta? ;)

Komentáre