Internet

Je celosvetovo známe pomenovanie pre verejne dostupný celosvetový systém vzájomne prepojených počítačových sietí, ktoré prenášajú dáta pomocou prepínania paketov (správy alebo fragmenty správ) za použitia štandardizovaného Internet Protocolu (IP) a mnohých ďalších protokolov. Pomenovanie vzniklo skratkou z anglického výrazu interconnected networks (prepojené siete).

Avšak v tomto článku by som vám chcel opísať internet z iného pohľadu a napísať pár zaujímavých vecí, ktoré som videl v jednom videu od Andrew Bluma (celé video na konci článku).

Vedeli ste napríklad, že niektoré výpočtové strediská spotrebujú toľko elektriny ako mestá v ktorých sa nachádzajú? Áno, aj toto patrí k pojmu internet. 


Vizualizácia internetu z dát projektu Opte
V budove ako je napríklad 60 Hudson Street sa v porovnaní s inými budovami spája asi desaťkrát viac sietí. Sídli v nej 6 veľmi dôležitých sietí, ktoré slúžia ako základne podmorských káblov. Čo je to vlastne za káble? Ležia na dne oceánov a spájajú Európu s Amerikou. Sú dlhé aj osem tisíc míľ čo je takmer 13 000 kilometrov. Materiál týchto káblov je zložitý, ale princíp fungovania ja založený jednoducho na tom, že svetlo vojde dnu na jednom konci oceána a vyjde na druhom. Rýchlosť tohoto prenosu je 10 gigabit za sekundu vlnovej dĺžky svetla. Čo je však ešte ohromujúcejšie je to, že vlákno toho kábla môže prenášať až 70 rôznych vlnových dĺžok a v jednom kábli je aj osem vlákien tenkých ako vlas.

Myslím, že o takejto podobe internetu vedelo len malé množstvo z nás a tak dúfam, že som vám pomohol nájsť, niečo na spestrenie poznatkov. Viacej sa môžete dozvedieť v tomto videu.

Komentáre