E=mc²

Túto rovnicu napísanú Albertom Einsteinom asi pozná alebo aspoň počulo veľa z vás. Je napísaná v špeciálnej teórii relativity (o tej môžno nabudúce) a asi väčšina si pri pojme fyzika predstaví práve túto rovnicu.

Slovami ju možno zapísať ako:

        Energia = hmotnosť * (rýchlosť svetla vo vákuu)²

teda celkové množstvo energie ktorú môžeme z telesa dostať sa rovná jeho hmotnosti vynásobenej rýchlosťou svetla na druhú. A keď si predstavíme, že rýchlosť svetla vo vákuu je okolo 300 000 km/s a ešte k tomu jeho druhá mocnina, tak si môžeme ľahko vypočítať koľko energie je v 1 kilograme hmoty. Je to približne 90 PJ (Petajoule =1015 = 1 000 000 000 000 000 teda biliarda joule). Taká energia sa uvolní pri výbuchu viac ako 21 megaton (1 milión ton) TNT. Aj preto atómová bomba narobí to čo narobí.

Táto rovnica sa dá použiť aj pri odvodzovaní veľa ďalších zaujímavostí. Vieme z nej, že energia má nejakú hmotnosť. Z toho môžeme povedať, že ak zrýchlime teleso stáva sa ťažším, pretože ak ho zrýchľujeme dávame mu energiu a tá má svoju hmotnosť.


V podstate môžeme aj povedať, že 1kg niečoho + 1 kg niečoho ≠ 2kg, ale = 1,niekoľko kg plus hmotnosť energie čo tie telesá majú :)

Niekde som dokonca čítal, že Slnko vyžaruje toľko energie, že každú sekundu stratí 4 milióny ton svojej hmotnosti pretože sa mení 600 miliónov ton vodíka na 596 miliónov ton hélia.

Komentáre

  1. len pokracuj. taketo temy ma zaujmaju, a tak budem spokojny kazdemu prispevku, v ktorom sa mozem nieco naucit. GOOD LUCK

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, budem sa snažiť :). Ak sa vám nejaký článok páči budem rád ak ho budete zdielať, aby tak viacej ľudí objavilo túto stránku :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára