Čo vlastne znamenajú?

Zo začiatku by som chcel napísať čo vlastne tieto tri vedné obory znamenajú.

Fyzika (zo starogréčtiny - prirodzený alebo príroda) je prírodnou vedou o transformáciách energie v priestoročase a o vlastnostiach jej foriem a prejavov, akými sú napríklad hmota, jej pohyb, náboj a tiež sila, ktorou hmota medzi sebou pôsobí. Predmetom fyziky je látka, pole a fyzikálne javy.

Vo všeobecnosti je úlohou fyziky analýza kauzálnej (podmienenej) štruktúry prírody, smerujúca k pochopeniu ako sa svet a vesmír správa.

Matematika (z gréčtiny - milujúci poznanie) je väčšinou definovaná ako štúdium zákonitostí štruktúry, zmeny a priestoru. Neformálne ju môžeme tiež nazvať štúdiom „diagramov a čísel“. Z formálneho hľadiska je matematika skúmanie axiomaticky (odvodzovaním z tvrdení) definovaných formálnych štruktúr použitím logiky a matematického označenia.

Informatika je veda o informácii a jej automatickom spracovaní (je to veda o algoritmickom riešení problémov). Často, no nie výlučne sa študuje ako súčasť vedy o počítačoch a informačných technológiách. Jej súčasné využitie je úzko späté s rozvojom výpočtovej techniky.
Informatika nie je taká stará ako fyzika; pár stovák rokov za ňou zaostáva. To však neznamená, že si informatici naložili menšie sústo ako fyzici: informatika môže byť mladšia, ale jej ratolesti sú omnoho intenzívnejšie.

Richard Feynman, fyzik

Komentáre

  1. "(odvodzovaním z tvrdení)" je niečo úplne iné ako "(odvodzovaným z tvrdení)"... ;-)
    jedna gramatická chyba...a úplne to zmení význam vety ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď by to malo byť tak ako to mám alebo sa mýlim? Pozeral som aj v slovníku - odvodzujem z tvrdení.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára