Archimedov zákon

http://a761.phobos.apple.com/us/r1000/019/Purple/3c/10/0b/mzl.cvwdxkfd.320x480-75.jpgKedy sa teleso potápa, vznáša sa vo vode alebo stúpa na hladinu? Touto otázkou sa zaoberal aj grécky učenec Archimedes zo Syrakúz.

Archimedov zákon je fyzikálny zákon z hydrostatiky. Príbeh objavu tohoto zákona Archimedom je spísaný v knihe De architectura od Vitruvia.

Podľa jednej historky, Archimedes prišiel na podstatu zákona pri kúpeli. Premýšľal, ako odhaliť podvod klenotníka, ktorý nahradil zlato v kráľovskej korune iným, menej ušľachtilým kovom. Myšlienka, ako porovnať objemy kovových predmetov známej hmotnosti, ho napadla pri pozorovaní hladiny vody vo vani, do ktorej sa ponoril. Objav ho vraj uviedol do takého tranzu, že pobehoval nahý po meste s výkrikmi "Heuréka!" (Našiel som!).

http://www.math.nyu.edu/~crorres/Archimedes/Pictures/Chocolate_Card/Chocolate_card_600dpi.jpgA čo vlastne tento zákon hovorí? Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované vztlakovou silou (o nej neskôr), ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom, ako je objem ponorenej časti telesa. A z toho nám vychádza odpoveď na otázku na začiatku.

Teleso sa potápa ak hustota tuhého telesa je väčšia ako hustota kvapaliny. Tiažová sila, ktorá pôsobí na teleso, je väčšia ako hydrostatická vztlaková sila.

Vznáša sa ak hustota tuhého telesa je rovnaká ako hustota kvapaliny. Tiažová sila je rovnaká ako hydrostatická vztlaková sila.

A stúpa na hladinu ak hustota tuhého telesa je menšia ako hustota kvapaliny. Tiažová sila pôsobiaca na teleso je menšia ako hydrostatická vztlaková sila.

Tento zákon si môžete otestovať aj doma podľa nasledujúceho videa :)




Komentáre